Algemeen

Blog 3: Alleenrecht - Een kijkje achter de schermen en tips om te besparen op recruitmentkosten

blog_image:article_finntb_15988717805f4cd8e4bedff.jpg:end_blog_imageVanuit Finnt willen wij middels een reeks blogs het recruitment vak graag toelichten, omdat slechts 10% van de werkzaamheden zichtbaar is voor onze opdrachtgevers en kandidaten. Graag geef ik daarbij ook tips om te kunnen besparen op recruitmentkosten. Wij zien liever dat onze opdrachtgevers blij zijn met het resultaat dat ze zelf behalen en pas een bureau inschakelen wanneer dat noodzakelijk is.

“Elke keer ben ik weer verbaasd dat bewust gekozen wordt voor zo’n vorm van samenwerking.”

Een aantal keer per maand heb ik een opdrachtgever aan de lijn die ondersteuning van Finnt nodig heeft bij de werving van een finance collega, maar niet met ons kan samenwerken. Reden is dat zij het strenge contractuele afspraken zijn aangegaan met één van onze concurrenten, waarbij in sommige gevallen zelfs sprake is van een boeteclausule wanneer zij de samenwerking willen stopzetten of een extra partij aan willen haken. En dat terwijl de resultaten van de zoektocht enorm tegenvallen.

Elke keer ben ik weer verbaasd dat bewust wordt gekozen voor zo’n vorm van samenwerking. Begrijp mij niet verkeerd, binnen recruitment is het soms noodzakelijk om als enige partij aan de slag te zijn voor een opdrachtgever. Dit is echter zeer afhankelijk van de markt, het functieprofiel, etc. Bijvoorbeeld: binnen een niche (kleine specifieke) markt is het lastiger om goede kandidaten te vinden en wil je niet dat deze kandidaten door veel verschillende partijen benaderd worden. Dit kan namelijk een tegengesteld effect hebben, waarbij kandidaten geïrriteerd raken en vervolgens niet voor jouw organisatie kiezen. In dat geval worden afspraken gemaakt om met slechts 1 of 2 recruitmentbureaus de werving op te pakken. Soms op basis van Retained samenwerking (hierover in een volgende blog meer).

Het aantal kandidaten binnen het finance vakgebied daarentegen, is een stuk groter. Dat wil niet zeggen dat dit ook allemaal goede kandidaten zijn, maar het is voor recruitmentpartijen haast onmogelijk om alle geschikte kandidaten te kennen.

“Ervaring leert: bemiddelingsbureaus vissen allemaal uit dezelfde vijver, maar de ene partij vist bovenin de vijver en de andere onderin.”

Als recruitmentorganisatie adviseren wij onze opdrachtgevers altijd eerst zelf de vacature uit te zetten en het eigen netwerk te benaderen. Dit geldt voor zowel vaste als interim functies. Pas wanneer het niet lukt om zelf de geschikte kandidaat te werven is de logische vervolgstap om een recruitmentpartij in te schakelen voor de ondersteuning. Hierbij kan worden gekozen voor de samenwerking met 1 specifieke partij met alleenrecht, of meerdere recruitmentorganisaties tegelijk.

Ervaring leert: bemiddelingsbureaus vissen vaak uit dezelfde vijver, maar de ene partij vist bovenin de vijver en de andere onderin. Het risico bij samenwerking met slechts 1 partij is dat een groot deel van de geschikte kandidaten over het hoofd wordt gezien. Een belangrijk argument waarom wij als recruitmentpartij altijd adviseren met max 3 partijen samen te werken. Dit zorgt meteen voor gezonde concurrentie, waarbij snelheid essentieel is. Vaak is de nood voor een nieuwe collega al hoog, dus hoe eerder onze opdrachtgevers geholpen zijn, des te beter.

En dit brengt mij terug naar mijn verbazing. Alleenrecht haalt de noodzaak om snel te acteren weg, de opdracht is namelijk al binnen. Dat is dan ook de reden dat veel opdrachtgevers balen van deze keuze, maar helaas niet meer terug kunnen. Zeker niet als er een boeteclausule aan vast zit. Deze boeteclausule is in het finance vakgebied in mijn ogen een echte ‘no go’. Enkel in het geval van CFO posities kan ik me voorstellen dat dit valt te onderbouwen. Gevaar bestaat dat een recruitmentpartij niet of slecht werk levert en de opdrachtgever inmiddels in hoge nood zit om een goede collega aan te laten sluiten. Een boetebeding of alleenrecht belemmert daarmee het uiteindelijke doel: zo snel mogelijk een geschikte collega laten aansluiten.

In mijn ogen durft een bemiddelingsbureau dat zeker is van haar zaak altijd de concurrentie aan te gaan. Als daar alleenrecht of een boetebeding aan te pas moeten komen, adviseer ik onze opdrachtgevers om toch nog even verder te kijken naar partijen die zeker zijn van hun zaak en ook “nee” durven te verkopen als het ze niet lukt. Dan bouw je pas een relatie op, gestoeld op vertrouwen, hulpvaardigheid en ambitie.

Niels Krommenhoek is Eigenaar en Recruitment Consultant bij Finnt B.V. Zijn recruitment carrière startte hij als inhouse Campus recruiter bij diverse opdrachtgevers als Rabobank, KPMG Meijburg & Co, KLM en ABN AMRO. Vanuit Finnt focust Niels zich op interim en permanente bemiddeling van financieel specialisten, specifiek binnen de vakgebieden Accounting & Controlling.

Recent blog articles

Inloggen

Finnt B.V. gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Sluiten