Algemeen

Blog 2: Retainers - Bespaar een hoop geld op Recruitmentkosten met tips van Recruiters

blog_image:article_finntb_15988718105f4cd90214858.jpg:end_blog_imageOndanks de vele jaren ervaring binnen recruitment zijn er een aantal onderwerpen die mij na al die jaren nog steeds verbazen. Deze blog gaat over het retained samenwerken. Ik zal uiteenzetten wat een retained samenwerking precies is, in welke gevallen het wel en niet slim is op deze manier te werken en wat voor absurde situaties het oplevert in de praktijk.

Voor degenen die niet weten wat retained samenwerken precies is, in het kort: Retained houdt in dat de opdrachtgever, vóórdat de recruiter ook maar iets heeft gedaan, al een deel van de verwachte recruitment fee aanbetaald. Twee van de meest voorkomende vormen van retained-werken zijn: 50% vooraf betalen en 50% bij tekenen arbeidscontract kandidaat. En: 30% vooraf betalen, 30% bij het inplannen van het eerste interview en de overige 30% bij tekenen arbeidscontract kandidaat. De reden dat sommige partijen bovenstaande manier prefereren boven no cure no pay (NCNP) is dat ze met een retained samenwerking, ongeacht het eindresultaat, gegarandeerd een gedeelte van de totale fee ontvangen.

“In twee gevallen is een retained samenwerking de beste vorm van samenwerken”

Een retained samenwerking gaat bijna altijd gepaard met exclusiviteit. Dit is logisch, aangezien je anders als opdrachtgever het risico loopt bij de ene partij een retained fee te betalen en bij de andere partij die uiteindelijk de juiste kandidaat aanlevert nog eens de volle mep moet betalen op basis van een NCNP samenwerking.

Nu hoor ik je al vragen: ‘Zijn er dan echt geen gevallen waarbij de voorkeur uitgaat naar een retained samenwerking?’ Zeker wel! In twee gevallen is een retained samenwerking de beste vorm van samenwerken:
1. Executive Search opdrachten
2. Opdrachten binnen een niche (kleine en specialistische) industrie

Voor beide geldt dat het gaat om een relatief kleine en specifieke groep kandidaten waarvan het niet wenselijk is dat ze door meerdere partijen tegelijkertijd benaderd worden. Dit zou geen nette, zelfs wanhopige indruk kunnen geven aan de benaderde kandidaten. Daarnaast mag je aannemen dat wanneer je een specialistische recruitmentpartij de opdracht op retained basis gunt, zij deze ook invult omdat ze letterlijk iedereen kennen binnen de kleine niche markt.

Binnen Finance in het algemeen en meer specifiek binnen de vakgebieden Accounting en Controlling is echter absoluut geen sprake van een niche doelgroep. Wij noemen het vaak gekscherend: ‘een hele grote vijver vol met vissen’. Hoe hard wij vanuit Finnt, een bemiddelingsbureau specifiek gericht op Accountants en Controllers ons best ook doen om bijvoorbeeld alle Business Controllers te leren kennen, is dit een onmogelijke opgave, omdat er dagelijks meer controller bijkomen dan gesproken kunnen worden gevoerd. Dat betekent dat zodra onze opdrachtgever een Business Control positie zowel bij ons als bij een andere partij uitzet, wij in dezelfde vijver vissen, maar dat zal voor de een iets meer aan de linker kant van de vijver zijn, terwijl de andere partij juist meer aan de rechter kant van de vijver vist. De vijver is namelijk te groot voor een enkele partij om alle beschikbare kandidaten te spreken en benaderen. Dit zegt echter weer niets over de kwaliteit van de kandidaten en of deze ook daadwerkelijk aansluiten op de opdracht of functie. De taak aan ons als bemiddelingsbureau de beste match te vinden tussen het diverse aanbod.

“De meest absurde situaties zijn opdrachtgevers die aangeven dat ze een retained samenwerking zijn aangegaan met een andere partij, maar na een maand nog steeds geen (goede) kandidaten ontvangen hebben.”

Zoals eerder aangegeven raden we onze opdrachtgevers aan met max 3 partijen samen te werken, om op die manier een zo groot mogelijke doelgroep te bereiken en de kans te vergroten de beste beschikbare kandidaat te vinden. Met meer partijen is de kans groot dat kandidaten door meerdere partijen benaderd worden, wat een tegengesteld effect kan creëren. Daarnaast kost contact met meerdere recruitmentpartijen ook simpelweg te veel tijd en is contact met twee tot drie partijen goed te managen.

De meest absurde situaties zijn opdrachtgevers die aangeven dat ze een retained samenwerking zijn aangegaan met een andere partij, maar na een maand nog steeds geen (goede) kandidaten ontvangen hebben. Na wat doorvragen blijkt de opdrachtgever ook nog een contract te hebben afgesloten waarin ook nog een aantal boeteclausules zijn opgenomen die het bijna onmogelijk maken om de rol in te vullen via een andere partij. Hun vraag is steevast of wij een oplossing hebben. Helaas moeten wij voor hen de conclusie trekken dat zij geld hebben uitgegeven zonder resultaat.

Vanuit Finnt adviseren wij onze opdrachtgevers dan ook met klem om enkel in een niche markt samen te werken op retained basis en in alle andere gevallen de opdracht no cure no pay uit te zetten bij twee tot max drie recruitmentpartijen. Je herkent een kwalitatieve recruitmentorganisatie als snel doordat zij met plezier met zo’n vraag aan de slag gaan en anders vooraf al aangeven dat het ze niet zal lukken. Daar hoef je niet pas achter te komen als je het geld al hebt uitgegeven.

Tim Thuijs is Partner en Recruitment Consultant bij Finnt B.V. Zijn recruitment carrière startte hij bij een recruitmentorganisatie gericht op de Life Sciences. Vanuit Finnt focust Tim zich op interim en permanente bemiddeling van financieel specialisten, specifiek binnen de vakgebieden Accounting & Controlling.

Recent blog articles

Login

Finnt B.V. gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Sluiten